Audio skips during playback

Help for Audacity on GNU/Linux.
Forum rules
ImageThis forum is for Audacity on GNU/Linux.
Please state:
  • which version of Linux you are using,
  • the exact three-section version number of Audacity from Help menu > About Audacity,
  • whether you installed your distribution's release, PPA version, or compiled Audacity from source code.

Audacity 1.2.x and 1.3.x are obsolete and no longer supported. If you still have those versions, please upgrade (see https://www.audacityteam.org/download/).
The old forums for those versions are now closed, but you can still read the archives of the 1.2.x and 1.3.x forums.
Post Reply
exodrifter
Posts: 3
Joined: Thu Jun 10, 2021 4:13 am
Operating System: Linux *buntu

Audio skips during playback

Post by exodrifter » Thu Jun 10, 2021 4:39 am

I'm currently experiencing an inconsistent issue where the audio will sometimes skip when I start playback. It's not always present, but when it is it makes Audacity really difficult for me to use.

When playback starts, it will sometimes skip through the track I have loaded before playing at some future point in the track other than where I started playback. Describing it is a little difficult, so I've recorded a video exhibiting the behaviour here.

I'm not sure what could be causing the issue. Sometimes Audacity will be working just fine for at least an hour before the problem suddenly appears. Sometimes the problem appears as soon as I open Audacity after a fresh boot. Sometimes the problem suddenly disappears (although this is rare, as I tend to try rebooting or give up soon after the problem appears). I have noticed that the problem doesn't happen when I select default, sysdefault, or dmix as the playback device instead of pulse, but in those cases while the playhead moves correctly I don't hear any audio.

I'm using Xubuntu (Ubuntu 20.04), Audacity 3.0.2 (installed from snapcraft.io).

steve
Site Admin
Posts: 81876
Joined: Sat Dec 01, 2007 11:43 am
Operating System: Linux *buntu

Re: Audio skips during playback

Post by steve » Thu Jun 10, 2021 10:38 am

exodrifter wrote:
Thu Jun 10, 2021 4:39 am
I'm using Xubuntu (Ubuntu 20.04), Audacity 3.0.2 (installed from snapcraft.io).
Is there an "apt" version that you can try?
9/10 questions are answered in the FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ)

exodrifter
Posts: 3
Joined: Thu Jun 10, 2021 4:13 am
Operating System: Linux *buntu

Re: Audio skips during playback

Post by exodrifter » Mon Jun 14, 2021 4:35 am

steve wrote:
Thu Jun 10, 2021 10:38 am
Is there an "apt" version that you can try?
Thanks, I installed the apt version which installed Audacity 2.4.2 and I used it for a few hours without noticing any issues. Do I need to do anything in particular to file this as a bug report for Audacity 3.X?

steve
Site Admin
Posts: 81876
Joined: Sat Dec 01, 2007 11:43 am
Operating System: Linux *buntu

Re: Audio skips during playback

Post by steve » Mon Jun 14, 2021 12:23 pm

exodrifter wrote:
Mon Jun 14, 2021 4:35 am
Do I need to do anything in particular to file this as a bug report for Audacity 3.X?
You could report it to Snapcraft. The bug is probably in the packaging, not in Audacity 3.x itself. I've not seen or heard of this issue other than in the Snap version.
9/10 questions are answered in the FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ)

exodrifter
Posts: 3
Joined: Thu Jun 10, 2021 4:13 am
Operating System: Linux *buntu

Re: Audio skips during playback

Post by exodrifter » Mon Jun 14, 2021 2:06 pm

steve wrote:
Mon Jun 14, 2021 12:23 pm
You could report it to Snapcraft. The bug is in the packaging, not in Audacity 3.x itself.
Thanks, I've reported it to the Snap here.

Post Reply