Move or cut less than 1/1000 sec from a clip?

Help for Audacity 2.x.x on Mac OS X.
Forum rules
ImageThis forum is for Audacity 2.x.x on Mac OS X 10.4 and later.
Please state which version of macOS you are using,
and the exact three-section version number of Audacity from "Audacity menu > About Audacity".


Audacity 1.2.x and 1.3.x are obsolete and no longer supported. If you still have those versions, please upgrade at https://www.audacityteam.org/download/.
The old forums for those versions are now closed, but you can still read the archives of the 1.2.x and 1.3.x forums.
Post Reply
EricMC
Posts: 9
Joined: Fri Jun 21, 2013 9:46 am
Operating System: Please select

Move or cut less than 1/1000 sec from a clip?

Post by EricMC » Sat Sep 30, 2017 1:53 pm

I've inherited a film soundtrack that seems to be a fraction out between left and right.

It makes all of the sound rather like the reverb you hear clapping in a very small room with smooth walls.

Looking at the difference between the wave forms, it looks as though I might be able to correct it by shifting one channel just fractionally to the left (by about .0004 secs)

Is it possible to move (or trim) clips by less than 1/1000 sec in Audacity?

— Of course, I don't know whether this will definitely correct the problem (perhaps it's too small for the ear to notice, and the reverb caused by something else?), as I can't find a way to select between hundredths of seconds.

Grateful for any advice.

billw58
Forum Staff
Posts: 3792
Joined: Wed Aug 12, 2009 2:10 am
Operating System: OS X 10.11 El Capitan or later (macOS)
Location: Waterloo, Ontario

Re: Move or cut less than 1/1000 sec from a clip?

Post by billw58 » Sat Sep 30, 2017 3:01 pm

0.0004 seconds is about 18 samples (actually 17.64) at 44100 Hz sample rate.

Set the selection format in the Selection Toolbar to Samples
Split the stereo channel
Zoom in at the start until you can see the individual samples.
Select 18 samples and delete.

Play back to see if that did the trick. Undo and try a different number of samples if it's not right.

Alternatively, if there is a place in the soundtrack where you have the same sound in both channels (especially a short, percussive sound), then you can split the stereo track, zoom in to the place where that sound is, and time shift one channel so the sound lines up in both channels.

-- Bill

kozikowski
Forum Staff
Posts: 40471
Joined: Thu Aug 02, 2007 5:57 pm
Operating System: OS X 10.9 Mavericks
Location: Los Angeles

Re: Move or cut less than 1/1000 sec from a clip?

Post by kozikowski » Sat Sep 30, 2017 3:05 pm

I don't know whether this will definitely correct the problem
But you can get a good idea by splitting the stereo show into independent tracks with the drop-down menu on the left. Mute one of the two tracks. I'm betting either track by itself is still going to have the echo effect. From your description, the echo is objectionable and easily heard. Half a millisecond isn't enough to do that.

While the show is split, you can Generate > Silence at the beginning of one of the two tracks, thus pushing it later. You can do that in milliseconds and down to individual digital samples
Screen Shot 2017-09-30 at 08.03.55.png
Screen Shot 2017-09-30 at 08.03.55.png (66.97 KiB) Viewed 383 times
Koz

Trebor
Posts: 4513
Joined: Sat Dec 27, 2008 5:22 pm
Operating System: Windows Vista

Re: Move or cut less than 1/1000 sec from a clip?

Post by Trebor » Sat Sep 30, 2017 3:18 pm

EricMC wrote:I've inherited a film soundtrack that seems to be a fraction out ...
There's free video-editing software called AVIdemux

It has a control where you can shift the timing of the sound-track ...
Avidemux video editor, shift sound-track ringed in red.png
click on this image to see it in its entirety
Avidemux video editor, shift sound-track ringed in red.png (69.78 KiB) Viewed 380 times

kozikowski
Forum Staff
Posts: 40471
Joined: Thu Aug 02, 2007 5:57 pm
Operating System: OS X 10.9 Mavericks
Location: Los Angeles

Re: Move or cut less than 1/1000 sec from a clip?

Post by kozikowski » Sat Sep 30, 2017 3:25 pm

Isn't that for Picture/Sound sync or "lip sync?" That doesn't give you an echo.

Koz

Post Reply