I am a BEGINNER ...

Help for Audacity on macOS.
Forum rules
ImageThis forum is for Audacity on macOS 10.4 and later.
Please state which version of macOS you are using,
and the exact three-section version number of Audacity from "Audacity menu > About Audacity".


Audacity 1.2.x and 1.3.x are obsolete and no longer supported. If you still have those versions, please upgrade at https://www.audacityteam.org/download/.
The old forums for those versions are now closed, but you can still read the archives of the 1.2.x and 1.3.x forums.
jademan
Forum Crew
Posts: 1302
Joined: Fri Jul 17, 2009 10:11 pm
Operating System: Windows 10

Re: I am a BEGINNER ...

Post by jademan » Tue May 04, 2021 9:37 pm

thegr8fulman wrote:
Mon May 03, 2021 8:39 pm
billw-- The recording device listed is "Scarlett Solo", not specifically RODE mic. Is that ok?

The playback device also says "Scarlett Solo" , not my particular speakers. There are no other options in the drop-down. Does that mean it's not recognizing my mic?
Yes and yes. The solo does not tell Audacity (or Mac) what devices are plugged into it.

OK, so you can record into an empty project. Can you play it? If not, work on that before going forward: clear the project, then Generate a DTMF track. Can you hear it? Will it play back to your internal speakers? Report back if you have problems.

If you've gotten this far OK, it means you are having problems recording and playing back simultaneously. If you are just recording an Audiobook, for example, you probably do not want to do this. Instead, press the Direct Monitor on your Scarlett and we are done. :D

So if you get this far it means you want to really need to record and playback at the same time. OK, so go to Edit > Preferences > Recording. Select one, but not both of "Play other tracks while recording (overdub)" - use this option if you want to sing along to a backup track OR "Software playthrough of input" - use if you need audible assurance that a recording is working properly. Does this fix the problem?

OK, if you are still having problems, we want to check that the sound we are recording is coming in at the same speed as we are sending it out - otherwise things tend to get clogged up - we need to get everyone on the same page, so to speak. From Error opening sound device:
Mac: In Finder, choose Go > Utilities > Audio MIDI Setup.app. In "Audio Devices", select in turn the required Recording and Playback devices. Set "Format" to the same sample rate, bit-depth and number of recording channels as in Audacity.
The most important item is sample rate. Look at Audacity's project rate (lower left-hand corner). It should be the same thing. Usually it is 44100Hz (audio) or 48000Hz (video). All three rates should be the same. Does this fix the problem?

If not, you can check Edit > Preferences > Quality (Default Sample Rate), as well as the sample rate on any tracks you may be using.

Other than that, I am pretty much at a loss. I would put your error code, 9986 was it?, in the Search box in the upper right-hand corner of this Forum page. Report back what you find.

Post Reply