no sound recorded, but waveforms & recording meter activity both show

Help for Audacity on macOS.
Forum rules
ImageThis forum is for Audacity on macOS 10.4 and later.
Please state which version of macOS you are using,
and the exact three-section version number of Audacity from "Audacity menu > About Audacity".


Audacity 1.2.x and 1.3.x are obsolete and no longer supported. If you still have those versions, please upgrade at https://www.audacityteam.org/download/.
The old forums for those versions are now closed, but you can still read the archives of the 1.2.x and 1.3.x forums.
fortz
Posts: 10
Joined: Wed Jul 21, 2021 5:24 pm
Operating System: macOS 10.12 Sierra

no sound recorded, but waveforms & recording meter activity both show

Post by fortz » Wed Jul 21, 2021 5:51 pm

OS sierra 10.12.6; MacBook Pro (Retina, 13-inch, Early 2015); (only jack is for headphone)

Audacity 3.0.2

Trying to digitize old cassette tapes from a 25 year old jvc tapedeck using its headphone (out) jack (there is a
has CD out r/l jack on the back that I assume wouldnt work for this project), to the usb port on my Mac. The tape deck and cassette tapes work fine.

I am going from the tapedeck's headphone jack to Mac's usb port using: a QVS USB to 2.1 stereo audio adapter (https://www.shopqvs.com/store/p/3883.aspx) - not sure which of the 2 jacks on it I'v been trying, with 3.5mm -3 ring trss cable (https://www.shopqvs.com/store/p/4562.aspx).

Again I see waveforms and activity on the recording meter when I record, but there is no sound. At one point I turned the tape deck volume all the way to see if that would help, but that only resulted in a few periodic clicking sounds.

Finally, I am not at all experienced with recording of any kind, so replies in the simplest terms would be helpful. Thanks much

fortz
Posts: 10
Joined: Wed Jul 21, 2021 5:24 pm
Operating System: macOS 10.12 Sierra

Re: no sound recorded, but waveforms & recording meter activity both show

Post by fortz » Wed Jul 21, 2021 6:28 pm

Also when I try to use the Monitoring, there is also no sound, except for the same clicks I heard on the recording.

fortz
Posts: 10
Joined: Wed Jul 21, 2021 5:24 pm
Operating System: macOS 10.12 Sierra

Re: no sound recorded, but waveforms & recording meter activity both show

Post by fortz » Wed Jul 21, 2021 11:16 pm

More clues - Audacity will record my voice or background noise. So I am wondering if Audicity can not recognize my tapedeck?

The only options on my device toolbar are (there is nothing else when I try use the dropdown menu):
Grabber - core audio, Recording Device - built-in microphone, Playback Device - Built-in output

Appreciate any help you can provide. Heard great things about Audacity and just want to get it to work. Thanks

billw58
Forum Staff
Posts: 5616
Joined: Wed Aug 12, 2009 2:10 am
Operating System: macOS 10.15 Catalina or later

Re: no sound recorded, but waveforms & recording meter activity both show

Post by billw58 » Thu Jul 22, 2021 2:26 am

fortz wrote:
Wed Jul 21, 2021 11:16 pm
The only options on my device toolbar are (there is nothing else when I try use the dropdown menu):
Grabber - core audio, Recording Device - built-in microphone, Playback Device - Built-in output
I assume you've looked at this page. "Core Audio" is the "host" not the "grabber". From the other information you've provided it seems the Mac is not recognizing the QVS USB to 2.1 stereo audio adapter. Note that it is meant to connect a stereo microphone, not line level from a cassette deck.

Go to Apple (menu) > System Preferences > Audio > Input. Do you see the USB audio input device there?

-- Bill

fortz
Posts: 10
Joined: Wed Jul 21, 2021 5:24 pm
Operating System: macOS 10.12 Sierra

Re: no sound recorded, but waveforms & recording meter activity both show

Post by fortz » Thu Jul 22, 2021 3:12 am

Thank you - I see it's the Host.

I just went to input and it does show USB audio device.
What next do you suggest?

billw58
Forum Staff
Posts: 5616
Joined: Wed Aug 12, 2009 2:10 am
Operating System: macOS 10.15 Catalina or later

Re: no sound recorded, but waveforms & recording meter activity both show

Post by billw58 » Thu Jul 22, 2021 12:39 pm

In Audacity, Transport (menu) > Rescan Audio Devices.
-- Bill

fortz
Posts: 10
Joined: Wed Jul 21, 2021 5:24 pm
Operating System: macOS 10.12 Sierra

Re: no sound recorded, but waveforms & recording meter activity both show

Post by fortz » Thu Jul 22, 2021 3:17 pm

Rescan did work! The USB audio device does now appear as an option.

But when I try to record I get the following message: Error opening recording device - Error code -9986 Internal PortAudio error.
The info tab this sends me to: file:///Applications/Audacity.app/Contents/help/manual/man/error_opening_sound_device.html
doesnt show that specific code.
What can I do about this?

billw58
Forum Staff
Posts: 5616
Joined: Wed Aug 12, 2009 2:10 am
Operating System: macOS 10.15 Catalina or later

Re: no sound recorded, but waveforms & recording meter activity both show

Post by billw58 » Thu Jul 22, 2021 5:11 pm

In Audacity, click on Help (menu) > Diagnostics > Audio Device Info. Copy the contents of the report window and paste it into a message here.

-- Bill

fortz
Posts: 10
Joined: Wed Jul 21, 2021 5:24 pm
Operating System: macOS 10.12 Sierra

Re: no sound recorded, but waveforms & recording meter activity both show

Post by fortz » Fri Jul 23, 2021 3:25 am

here it is:

Code: Select all

==============================
Default recording device number: 2
Default playback device number: 1
==============================
Device ID: 0
Device name: Built-in Microphone
Host name: Core Audio
Recording channels: 2
Playback channels: 0
Low Recording Latency: 0.00294785
Low Playback Latency: 0.01
High Recording Latency: 0.0943764
High Playback Latency: 0.1
Supported Rates:
==============================
Device ID: 1
Device name: Built-in Output
Host name: Core Audio
Recording channels: 0
Playback channels: 2
Low Recording Latency: 0.01
Low Playback Latency: 0.0187982
High Recording Latency: 0.1
High Playback Latency: 0.110227
Supported Rates:
    8000
    9600
    11025
    12000
    15000
    16000
    22050
    24000
    32000
    44100
    48000
    88200
    96000
    176400
    192000
    352800
    384000
==============================
Device ID: 2
Device name: USB Audio Device
Host name: Core Audio
Recording channels: 1
Playback channels: 2
Low Recording Latency: 0.01
Low Playback Latency: 0.00335417
High Recording Latency: 0.1
High Playback Latency: 0.0126875
Supported Rates:
    8000
    9600
    11025
    12000
    15000
    16000
    22050
    24000
    32000
    44100
    48000
    88200
    96000
    176400
    192000
    352800
    384000
==============================
Selected recording device: 2 - USB Audio Device
Selected playback device: 1 - Built-in Output
Supported Rates:
    8000
    9600
    11025
    12000
    15000
    16000
    22050
    24000
    32000
    44100
    48000
    88200
    96000
    176400
    192000
    352800
    384000
==============================
Available mixers:
==============================
Available recording sources:
==============================
Available playback volumes:
0 - PCM
==============================
Recording volume is native
Playback volume is native
Last edited by waxcylinder on Fri Jul 23, 2021 8:02 am, edited 1 time in total.
Reason: added code tags for readability

jademan
Forum Crew
Posts: 1543
Joined: Fri Jul 17, 2009 10:11 pm
Operating System: Windows 10

Re: no sound recorded, but waveforms & recording meter activity both show

Post by jademan » Sat Jul 24, 2021 12:31 am

A couple of things while we are waiting for Bill:

1) Can you record from your internal microphone? Sometimes there is a permissions issue and MacOS won't let audacity record anything until microphone recording permission is granted.

2) Are you trying to record in stereo? It looks as though the interface you are using only allows for a mono microphone.

3) The particular device you are using has connections for microphone input and for headphone output. You won't be able to use the USB headphone output port for this project. And the microphone input is mono, not stereo; but more importantly, as Bill indicates: the levels are all wrong for recording headphone level or line level. You might be able to get it to work, but I would never recommend this device for what you are trying to do.

You need a USB port with a stereo LINE IN port, such as the Behringer UCA 202 or 222. $25 w/free shipping from Sweetwater. Amazon $41. You would probably also need an interface cable such as the Hosa TRS201, CMR203, or CRA201AU.

Post Reply