Error opening sound device

Help for Audacity on macOS.
Forum rules
ImageThis forum is for Audacity on macOS 10.4 and later.
Please state which version of macOS you are using,
and the exact three-section version number of Audacity from "Audacity menu > About Audacity".


Audacity 1.2.x and 1.3.x are obsolete and no longer supported. If you still have those versions, please upgrade at https://www.audacityteam.org/download/.
The old forums for those versions are now closed, but you can still read the archives of the 1.2.x and 1.3.x forums.
genevera
Posts: 8
Joined: Mon Jun 07, 2021 9:02 am
Operating System: macOS 10.15 Catalina or later

Error opening sound device

Post by genevera » Mon Jun 07, 2021 9:19 am

I'm running audacity on macOS 11.4 and can't seem to find a way around the Error opening audio device issue.

A screenshot of the error along with audio midi setup showing the rates are all the same is attached. I noticed that there were no available sample rates for /any/ audio device when I ran that diagnostic (audacity-audio.txt). I also generated a debug report. Not sure if that should be posted here. Please let me know if there's any way to sort this out.
Attachments
erroraudiodevice.jpg
erroraudiodevice.jpg (800.94 KiB) Viewed 1060 times
audacity-audio.txt
(2.66 KiB) Downloaded 32 times
Last edited by steve on Mon Jun 07, 2021 9:38 am, edited 1 time in total.
Reason: split topic and given relevant title

steve
Site Admin
Posts: 81876
Joined: Sat Dec 01, 2007 11:43 am
Operating System: Linux *buntu

Re: Error opening sound device

Post by steve » Mon Jun 07, 2021 9:39 am

Ensure that you have given Audacity permission to access the microphone. See: https://manual.audacityteam.org/man/faq ... ac_silence
9/10 questions are answered in the FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ)

genevera
Posts: 8
Joined: Mon Jun 07, 2021 9:02 am
Operating System: macOS 10.15 Catalina or later

Re: Error opening sound device

Post by genevera » Mon Jun 07, 2021 6:09 pm

I have. Audacity never asked so I put an entry into the TCC db for it.
Attachments
micperm.jpg
micperm.jpg (127.65 KiB) Viewed 1051 times

steve
Site Admin
Posts: 81876
Joined: Sat Dec 01, 2007 11:43 am
Operating System: Linux *buntu

Re: Error opening sound device

Post by steve » Mon Jun 07, 2021 8:26 pm

Try temporarily uninstalling Blackhole.
If that fixes the problem and you need Blackhole, check to see if there is an updated version.
9/10 questions are answered in the FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ)

genevera
Posts: 8
Joined: Mon Jun 07, 2021 9:02 am
Operating System: macOS 10.15 Catalina or later

Re: Error opening sound device

Post by genevera » Mon Jun 14, 2021 11:51 am

Removing BlackHole did not have an effect, unfortunately.

steve
Site Admin
Posts: 81876
Joined: Sat Dec 01, 2007 11:43 am
Operating System: Linux *buntu

Re: Error opening sound device

Post by steve » Mon Jun 14, 2021 12:06 pm

I assume that you installed Audacity by dragging the “Audacity.app” icon in the DMG window to the /Applications folder icon on the right.
Is that correct?
9/10 questions are answered in the FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ)

genevera
Posts: 8
Joined: Mon Jun 07, 2021 9:02 am
Operating System: macOS 10.15 Catalina or later

Re: Error opening sound device

Post by genevera » Sun Jun 20, 2021 9:25 am

Indeed it is. I have also tried installing via Homebrew and MacPorts to no avail :(

steve
Site Admin
Posts: 81876
Joined: Sat Dec 01, 2007 11:43 am
Operating System: Linux *buntu

Re: Error opening sound device

Post by steve » Sun Jun 20, 2021 12:13 pm

genevera wrote:
Mon Jun 07, 2021 9:19 am
I'm running audacity on macOS 11.4 and can't seem to find a way around the Error opening audio device issue.

A screenshot of the error along with audio midi setup showing the rates are all the same is attached.
That screenshot appears to show that a track has been recorded. How did you do that?
9/10 questions are answered in the FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ)

genevera
Posts: 8
Joined: Mon Jun 07, 2021 9:02 am
Operating System: macOS 10.15 Catalina or later

Re: Error opening sound device

Post by genevera » Sun Jun 20, 2021 2:04 pm

I did not record it with Audacity; all I did was import it into the project

steve
Site Admin
Posts: 81876
Joined: Sat Dec 01, 2007 11:43 am
Operating System: Linux *buntu

Re: Error opening sound device

Post by steve » Sun Jun 20, 2021 2:17 pm

What is "WI-C310"?
9/10 questions are answered in the FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ)

Post Reply