Always 8ms silence 3.666s into recording

Help for Audacity 2.x.x on Windows.
Forum rules
ImageThis forum is for Audacity 2.x.x on Windows.
Please state which version of Windows you are using,
and the exact three-section version number of Audacity from "Help menu > About Audacity".


Audacity 1.2.x and 1.3.x are obsolete and no longer supported. If you still have those versions, please upgrade at https://www.audacityteam.org/download/.
The old forums for those versions are now closed, but you can still read the archives of the 1.2.x and 1.3.x forums.
Post Reply
tsreyb
Posts: 1
Joined: Mon Aug 22, 2016 3:40 pm
Operating System: Windows 10

Always 8ms silence 3.666s into recording

Post by tsreyb » Wed Dec 27, 2017 10:32 pm

Using Audacity 2.2.1 on Windows 7, I *always* get an exactly 8ms silence starting 3.666 sec into the recording. This is using WASAPI (haven't tried other recording methods). It isn't an extra 8ms silence inserted, but rather 8ms of lost data. It is completely reproducible (for me).

I have observed this behavior in several different Audacity versions as well as multiple computers (all on Windows 7). So this isn't new to Aud. 2.2.1.

A workaround is to start the sound I'm trying to capture after the first 3.666 seconds of recording starts (which isn't a valid workaround if I'm doing sound-activated recording). Nevertheless, seems like an oddity that might be worth investigating.

Is this a known issue? Couldn't find anything in the forums about this. I can provide more details/screen shot if need be.

kozikowski
Forum Staff
Posts: 40417
Joined: Thu Aug 02, 2007 5:57 pm
Operating System: OS X 10.9 Mavericks
Location: Los Angeles

Re: Always 8ms silence 3.666s into recording

Post by kozikowski » Thu Dec 28, 2017 12:23 am

Audacity is something of a slave to what the computer is doing. Audacity doesn't talk directly to the device or service. The down side of this is your show gets filtered through all the existing drivers, plugins and services.

What are you recording? What's running at the same time as your recording? Skype, Games, Chat? No, I've never heard of an error quite that exact before.

Can you change it? Make it either better or worse? Once you can affect it in any way, that will give us a hint which direction to go.

Audacity is not recommended for recording games or Skype/chat. Audacity can't deal with multiple sound services and processes at the same time.

Koz

Trebor
Posts: 4504
Joined: Sat Dec 27, 2008 5:22 pm
Operating System: Windows Vista

Re: Always 8ms silence 3.666s into recording

Post by Trebor » Thu Dec 28, 2017 2:16 am

a similar problem.

Try changing the Audacity sample rate from 44100Hz to 48000Hz before you start recording.

Post Reply