Audacity 3.0.0 not outputting audio to speakers via USB-C hub

Help for Audacity on Windows.
Forum rules
ImageThis forum is for Audacity on Windows.
Please state which version of Windows you are using,
and the exact three-section version number of Audacity from "Help menu > About Audacity".


Audacity 1.2.x and 1.3.x are obsolete and no longer supported. If you still have those versions, please upgrade at https://www.audacityteam.org/download/.
The old forums for those versions are now closed, but you can still read the archives of the 1.2.x and 1.3.x forums.
Post Reply
Firehanger
Posts: 3
Joined: Sun Mar 28, 2021 1:09 pm
Operating System: Windows 10

Audacity 3.0.0 not outputting audio to speakers via USB-C hub

Post by Firehanger » Sun May 09, 2021 3:23 pm

Hiya,

I've been having sooo many problems with audio output lately, from the various apps that I use.

I have managed to resolve this for Ableton and Traktor by downloading Fruity Loops and using the FL ASIO drivers, but Audacity is now the problem! :(

I am running Audacity 3.0.0 on a Dell XPS connected to a USC-C hub, which has an audio jack to my external speakers.

When I select this output for any other audio application I hear the output through my external speakers, however with Audacity I only seem to be able to get the output to come through my headphones or laptop speakers!

Please help, this is driving me crazy! lol

I've tried Rescanning Audio devices, closing and opening Audacity, and even rebooting, but nothing seems to work. :(

Thanks

Chris

steve
Site Admin
Posts: 81434
Joined: Sat Dec 01, 2007 11:43 am
Operating System: Linux *buntu

Re: Audacity 3.0.0 not outputting audio to speakers via USB-C hub

Post by steve » Sun May 09, 2021 3:55 pm

Audacity cannot currently ship with ASIO support due to licensing restrictions (ASIO is closed source).

When ASIO is running, it grabs exclusive control of the audio device. That prevents non-ASIO apps (such as Audacity) from accessing the device.
To use a device with Audacity, you need to ensure that ASIO is not running (or at least, not accessing that device).
9/10 questions are answered in the FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ)

Post Reply