Can't get Rhhthm Track to play in Headset

Help for Audacity 2.x.x on Windows.
Forum rules
ImageThis forum is for Audacity 2.x.x on Windows.
Please state which version of Windows you are using,
and the exact three-section version number of Audacity from "Help menu > About Audacity".


Audacity 1.2.x and 1.3.x are obsolete and no longer supported. If you still have those versions, please upgrade at https://www.audacityteam.org/download/.
The old forums for those versions are now closed, but you can still read the archives of the 1.2.x and 1.3.x forums.
Post Reply
SelligJH
Posts: 2
Joined: Fri Jun 01, 2018 12:06 am
Operating System: Windows 10

Can't get Rhhthm Track to play in Headset

Post by SelligJH » Fri Jun 01, 2018 1:06 am

Error 1.png
Error 1.png (2.08 KiB) Viewed 135 times
Windows 10 Pro 64
Audio Host - Windows Direct
Recording Device Microphone 3 - Umc202HD 192K
Record Channels 2 Stereo Recording Channels
Speakers 3 - Umc202HD 192K
Audacity 2.2.2

If I set up a stereo recording track then add a Rhythm Track (Click track) I cannot record or play the click track to my headset. I get errors as shown in the attachments. But if I switch to the PC speakers I can hear the click and record correctly. For the moment this is OK since I am recording instrumentals in both channels, a Rhythm guitar in one and a lead guitar in the other. However, I also intend to record voice when I have completed the backing tracks. Is there something I am missing or is this a bug?
Attachments
Error 2.png
Error 2.png (3.2 KiB) Viewed 135 times

kozikowski
Forum Staff
Posts: 41367
Joined: Thu Aug 02, 2007 5:57 pm
Operating System: OS X 10.9 Mavericks

Re: Can't get Rhhthm Track to play in Headset

Post by kozikowski » Fri Jun 01, 2018 4:15 am

Headset? Microphone and two ear pads? What are they? Wireless?

Koz

kozikowski
Forum Staff
Posts: 41367
Joined: Thu Aug 02, 2007 5:57 pm
Operating System: OS X 10.9 Mavericks

Re: Can't get Rhhthm Track to play in Headset

Post by kozikowski » Fri Jun 01, 2018 4:18 am

Quick note while you're struggling with this, it's almost a certain bet if you have the headphones plugged into the computer you will not be able to hear yourself while you perform/overdub. Same if the headset service comes from the computer. Do you need live monitor? Some performers don't.

Koz

SelligJH
Posts: 2
Joined: Fri Jun 01, 2018 12:06 am
Operating System: Windows 10

Re: Can't get Rhhthm Track to play in Headset

Post by SelligJH » Fri Jun 01, 2018 12:38 pm

The Headset is plugged into the audio interface UMC202HD.

kozikowski
Forum Staff
Posts: 41367
Joined: Thu Aug 02, 2007 5:57 pm
Operating System: OS X 10.9 Mavericks

Re: Can't get Rhhthm Track to play in Headset

Post by kozikowski » Sat Jun 02, 2018 4:48 am

The Headset is plugged into the audio interface UMC202HD.
Can you hear yourself in real time—your live microphone (press Direct Monitor)? Can you hear anything on the headset, ever? There is a headset configuration that makes it very difficult to use the headset as plain headphones.

Note the difference between "PC Headset" and "Nokia" (scroll down).

https://www.quora.com/What-is-the-diffe ... nd-laptops

The microphone and the headphones share a ground connection and having it move around can cause problems.

Audacity should be set to play sound to USB Audio CODEC. That's what a Behringer generally looks like when you plug it in. If you can't find that, restart Audacity or Transport > Rescan.
Screen Shot 2018-06-01 at 21.45.28.png
Screen Shot 2018-06-01 at 21.45.28.png (4.76 KiB) Viewed 110 times
Koz

Post Reply