2.3.0 Debug Error

Help for Audacity 2.x.x on Windows.
Forum rules
ImageThis forum is for Audacity 2.x.x on Windows.
Please state which version of Windows you are using,
and the exact three-section version number of Audacity from "Help menu > About Audacity".


Audacity 1.2.x and 1.3.x are obsolete and no longer supported. If you still have those versions, please upgrade at https://www.audacityteam.org/download/.
The old forums for those versions are now closed, but you can still read the archives of the 1.2.x and 1.3.x forums.
Post Reply
DarkSwordsman
Posts: 5
Joined: Tue Apr 10, 2018 4:42 pm
Operating System: Windows 10

2.3.0 Debug Error

Post by DarkSwordsman » Tue Oct 02, 2018 8:32 pm

Here is the error:
TB4U5F0.png
TB4U5F0.png (21.78 KiB) Viewed 259 times
After pressing Continue 5 times I can use the application, but this is not usable for our University computers. I'll try reinstalling, otherwise, I'll go back to 2.2.2 until it's fixed or a solution is found.

How to reproduce:
1. Install 2.3.0 with 2.2.2 already installed
2. Once finished, start the application

Log File:

Code: Select all

16:30:14: Audacity 2.3.0
16:30:14: Trying to load FFmpeg libraries...
16:30:14: mLibAVFormatPath ('C:\Program Files (x86)\Lame For Audacity\avformat-55.dll') is not empty. Loading from it.
16:30:14: Looking up PATH environment variable...
16:30:14: PATH = 'C:\Program Files (x86)\Common Files\Oracle\Java\javapath;C:\Program Files (x86)\Intel\iCLS Client\;C:\Program Files\Intel\iCLS Client\;C:\WINDOWS\system32;C:\WINDOWS;C:\WINDOWS\System32\Wbem;C:\WINDOWS\System32\WindowsPowerShell\v1.0\;C:\Program Files (x86)\Intel\UCRT\;C:\Program Files\Intel\UCRT\;C:\Program Files (x86)\Intel\Intel(R) Management Engine Components\DAL;C:\Program Files\Intel\Intel(R) Management Engine Components\DAL;C:\Program Files (x86)\Intel\Intel(R) Management Engine Components\IPT;C:\Program Files\Intel\Intel(R) Management Engine Components\IPT;C:\Program Files (x86)\Windows Live\Shared;C:\Program Files (x86)\PharosSystems\Core;C:\Users\administrator\AppData\Local\Microsoft\WindowsApps;'
16:30:14: Checking that 'C:\Program Files (x86)\Lame For Audacity' is in PATH...
16:30:14: Warning: FFmpeg directory 'C:\Program Files (x86)\Lame For Audacity' is not in PATH.
16:30:14: Temporarily prepending ';C:\Program Files (x86)\Lame For Audacity' to PATH...
16:30:14: Checking for monolithic avformat from 'C:\Program Files (x86)\Lame For Audacity\avformat-55.dll'.
16:30:14: Error: Couldn't find symbol 'avutil_version' in a dynamic library (error 127: The specified procedure could not be found.)
16:30:14: Error: Couldn't find symbol 'avcodec_version' in a dynamic library (error 127: The specified procedure could not be found.)
16:30:14: avformat not monolithic
16:30:14: Loading avutil from 'avutil-52.dll'.
16:30:14: Error: Failed to load shared library 'avutil-52.dll' (error 126: The specified module could not be found.)
16:30:14: Loading avcodec from 'avcodec-55.dll'.
16:30:14: Error: Failed to load shared library 'avcodec-55.dll' (error 126: The specified module could not be found.)
16:30:14: Loading avformat from 'C:\Program Files (x86)\Lame For Audacity\avformat-55.dll'.
16:30:14: Returning PATH to previous setting...
16:30:15: Error: Couldn't find symbol 'avutil_version' in a dynamic library (error 0: The operation completed successfully.)
16:30:15: Actual avutil path 
16:30:16: Error: Couldn't find symbol 'avcodec_version' in a dynamic library (error 0: The operation completed successfully.)
16:30:16: Actual avcodec path 
16:30:16: Error: Couldn't find symbol 'avformat_version' in a dynamic library (error 127: The specified procedure could not be found.)
16:30:16: Actual avformat path 
16:30:16: Importing symbols...
16:30:16: Error: Failed to load symbol av_register_all
16:30:16: Trying to load FFmpeg libraries from system paths. File name is 'avformat-55.dll'.
16:30:16: Looking up PATH environment variable...
16:30:16: PATH = 'C:\Program Files (x86)\Lame For Audacity;C:\Program Files (x86)\Common Files\Oracle\Java\javapath;C:\Program Files (x86)\Intel\iCLS Client\;C:\Program Files\Intel\iCLS Client\;C:\WINDOWS\system32;C:\WINDOWS;C:\WINDOWS\System32\Wbem;C:\WINDOWS\System32\WindowsPowerShell\v1.0\;C:\Program Files (x86)\Intel\UCRT\;C:\Program Files\Intel\UCRT\;C:\Program Files (x86)\Intel\Intel(R) Management Engine Components\DAL;C:\Program Files\Intel\Intel(R) Management Engine Components\DAL;C:\Program Files (x86)\Intel\Intel(R) Management Engine Components\IPT;C:\Program Files\Intel\Intel(R) Management Engine Components\IPT;C:\Program Files (x86)\Windows Live\Shared;C:\Program Files (x86)\PharosSystems\Core;C:\Users\administrator\AppData\Local\Microsoft\WindowsApps'
16:30:16: Checking that '' is in PATH...
16:30:16: FFmpeg directory is in PATH.
16:30:16: Checking for monolithic avformat from 'avformat-55.dll'.
16:30:16: Error: Couldn't find symbol 'avutil_version' in a dynamic library (error 127: The specified procedure could not be found.)
16:30:16: Error: Couldn't find symbol 'avcodec_version' in a dynamic library (error 127: The specified procedure could not be found.)
16:30:16: avformat not monolithic
16:30:16: Loading avutil from 'avutil-52.dll'.
16:30:16: Error: Failed to load shared library 'avutil-52.dll' (error 126: The specified module could not be found.)
16:30:16: Loading avcodec from 'avcodec-55.dll'.
16:30:16: Error: Failed to load shared library 'avcodec-55.dll' (error 126: The specified module could not be found.)
16:30:16: Loading avformat from 'avformat-55.dll'.
16:30:16: Error: Couldn't find symbol 'avutil_version' in a dynamic library (error 0: The operation completed successfully.)
16:30:16: Actual avutil path 
16:30:16: Error: Couldn't find symbol 'avcodec_version' in a dynamic library (error 0: The operation completed successfully.)
16:30:16: Actual avcodec path 
16:30:16: Error: Couldn't find symbol 'avformat_version' in a dynamic library (error 127: The specified procedure could not be found.)
16:30:16: Actual avformat path 
16:30:16: Importing symbols...
16:30:16: Error: Failed to load symbol av_register_all
16:30:16: Error: Failed to find compatible FFmpeg libraries.
Last edited by steve on Tue Oct 02, 2018 9:01 pm, edited 1 time in total.
Reason: Insert image into post for direct viewing

steve
Site Admin
Posts: 48327
Joined: Sat Dec 01, 2007 11:43 am
Operating System: Linux *buntu

Re: 2.3.0 Debug Error

Post by steve » Sat Oct 06, 2018 5:29 pm

Did you build Audacity yourself or did you install the official release version from: https://www.audacityteam.org/download/windows/
9/10 questions are answered in the FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ)

waxcylinder
Forum Staff
Posts: 9580
Joined: Tue Jul 31, 2007 11:03 am
Operating System: Windows 10

Re: 2.3.0 Debug Error

Post by waxcylinder » Sun Oct 07, 2018 9:31 am

I cannot reproduce this error following the Steps to reproduce:
DarkSwordsman wrote:
Tue Oct 02, 2018 8:32 pm
How to reproduce:
1. Install 2.3.0 with 2.2.2 already installed
2. Once finished, start the application
WC
________________________________________FOR INSTANT HELP: (Click on Link below)
* * * * * FAQ * * * * * Tutorials * * * * * Audacity Manual * * * * * Audacity Wiki * * * * *

Rampak
Posts: 3
Joined: Tue Oct 09, 2018 11:45 am
Operating System: Windows 10

Re: 2.3.0 Debug Error

Post by Rampak » Tue Oct 09, 2018 11:55 am

I'm getting the same problem. Tried uninstalling V2.2.2 before installing V2.3.0 without success.
Installed using the Windows installer from the Audacity site.

Reverted to V2.2.2

steve
Site Admin
Posts: 48327
Joined: Sat Dec 01, 2007 11:43 am
Operating System: Linux *buntu

Re: 2.3.0 Debug Error

Post by steve » Tue Oct 09, 2018 3:07 pm

Rampak wrote:
Tue Oct 09, 2018 11:55 am
I'm getting the same problem.
Are you also installing on a network?
Do you have WxWidgets installed?
9/10 questions are answered in the FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ)

Rampak
Posts: 3
Joined: Tue Oct 09, 2018 11:45 am
Operating System: Windows 10

Re: 2.3.0 Debug Error

Post by Rampak » Thu Oct 11, 2018 8:25 am

No don't have WxWidgets.
I'm installing directly onto a computer, although the computer is connected to a network.
As stated V2.2.2 installs fine.

steve
Site Admin
Posts: 48327
Joined: Sat Dec 01, 2007 11:43 am
Operating System: Linux *buntu

Re: 2.3.0 Debug Error

Post by steve » Thu Oct 11, 2018 10:20 am

Is the text in the "wxWidgets Debug Alert" exactly the same as reported by DarkSwordsman ?
(it would be helpful if you could copy and paste the error message into your reply - it's impossible to search the code without the errors as text.)
9/10 questions are answered in the FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ)

Rampak
Posts: 3
Joined: Tue Oct 09, 2018 11:45 am
Operating System: Windows 10

Re: 2.3.0 Debug Error

Post by Rampak » Fri Oct 12, 2018 1:16 pm

Attached is a screenshot of the message I get when I try to run V2.3.0
Attachments
Audacity error.JPG
Audacity error.JPG (53.07 KiB) Viewed 107 times

steve
Site Admin
Posts: 48327
Joined: Sat Dec 01, 2007 11:43 am
Operating System: Linux *buntu

Re: 2.3.0 Debug Error

Post by steve » Fri Oct 12, 2018 1:30 pm

Assuming that you can get Audacity 2.3.0 to run by pressing "Continue" a few times, please post screenshots of:
"Help menu > About Audacity" (first tab)
then select the "Build Information" tab, scroll down to the bottom, and take a screenshot of that also.
9/10 questions are answered in the FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ)

DarkSwordsman
Posts: 5
Joined: Tue Apr 10, 2018 4:42 pm
Operating System: Windows 10

Re: 2.3.0 Debug Error

Post by DarkSwordsman » Mon Oct 15, 2018 4:42 pm

Sorry for the delay, haven't been at work for a few days.

So the issue I ran into was on a Optiplex 3050 PC. I tried 2.3.0 on a Precision 3620 that we are about to roll out and it doesn't have any issues, works perfectly as expected.
steve wrote:
Sat Oct 06, 2018 5:29 pm
Did you build Audacity yourself or did you install the official release version from: https://www.audacityteam.org/download/windows/
I downloaded it from that site, and on Fosshub I selected "Installer".

Seeing that we released that 3050 PC and it works fine with 2.2.2, I won't really be touching it for a few days. We have to roll out these 3620s ASAP.
steve wrote:
Fri Oct 12, 2018 1:30 pm
Assuming that you can get Audacity 2.3.0 to run by pressing "Continue" a few times, please post screenshots of:
"Help menu > About Audacity" (first tab)
then select the "Build Information" tab, scroll down to the bottom, and take a screenshot of that also.
^^ I'll do this when I get around to the PC.

Thanks for the help so far everyone.

Post Reply