Add a button to refresh/update devices (inputs and outputs)

Anything you think is missing, or needs enhancement, goes here.
Forum rules
If you require help using Audacity, please post on the forum board relevant to your operating system:
Windows
Mac OS X
GNU/Linux and Unix-like
Post Reply
Bronxio
Posts: 6
Joined: Fri May 07, 2021 7:05 pm
Operating System: Windows 10

Add a button to refresh/update devices (inputs and outputs)

Post by Bronxio » Sun May 09, 2021 1:48 pm

Hi! I found this feature request in the Wiki, but not exactly as I suggest: "Detect newly added or removed device automatically".

I use external sound cards. I noticed Audacity doesn't refresh the inputs and outputs when I plug or unplug them, so it would be great to add a button in the audio engine tool bar to "tell" Audacity to "ask" Windows again for inputs and outputs and update its own lists. If I unlpug a sound card, for example, the list is not corresponding names with real devices anymore, so I need to restart Audacity or, if I can't at the moment, set input and output to Microsoft sound mapper (so I can use the Windows "selector" instead of the Audacity one).

Doing that automatically (as the Wiki suggests) would be cool as well, but I don't know if it will require more resources (or be more tricky to implement it). I would be so happy just with a button, if it makes it easier. If not, please add my vote to the automatic detection! ^-^

Cheers!

waxcylinder
Forum Staff
Posts: 14662
Joined: Tue Jul 31, 2007 11:03 am
Operating System: Windows 10

Re: Add a button to refresh/update devices (inputs and outputs)

Post by waxcylinder » Sun May 09, 2021 2:12 pm

There is a long-standing command for that Transport > Rescan Audio Devices

See: https://manual.audacityteam.org/man/tra ... io_devices

There is no default shortcut for that command - but if you are likely to use it a lot you can always create a custom shortcut.

Peter.
________________________________________FOR INSTANT HELP: (Click on Link below)
* * * * * FAQ * * * * * Tutorials * * * * * Audacity Manual * * * * *

Bronxio
Posts: 6
Joined: Fri May 07, 2021 7:05 pm
Operating System: Windows 10

Re: Add a button to refresh/update devices (inputs and outputs)

Post by Bronxio » Sun May 09, 2021 9:06 pm

😱😱😱 Aaah, I was so sure there wasn't that!

I've set a keyboard shortcut to it right now. Thank you!

waxcylinder
Forum Staff
Posts: 14662
Joined: Tue Jul 31, 2007 11:03 am
Operating System: Windows 10

Re: Add a button to refresh/update devices (inputs and outputs)

Post by waxcylinder » Sun May 09, 2021 9:49 pm

It's only easy when you know how - glad to have helped.

Peter.
________________________________________FOR INSTANT HELP: (Click on Link below)
* * * * * FAQ * * * * * Tutorials * * * * * Audacity Manual * * * * *

Post Reply