Removing static from one mono channel of a stereo recording

Audacity Podcaster Forum.

ImageIf you require help using Audacity, please post on the forum board relevant to your operating system:
Windows
Mac OS X
GNU/Linux and Unix-like

Removing static from one mono channel of a stereo recording

Permanent link to this post Posted by EmilyCCO » Mon Jun 12, 2017 9:49 pm

Hi all,

I'm editing a podcast recording that I made on an Zoom H4N. I've had issues with static appearing on ONE of the channels of the stereo recording. Relatively new to Audacity, and I don't know if I can remove static on just one mono channel without affecting the other channel. Related to this - if it is possible to edit or delete audio from one channel, can I copy and paste the good audio from the other channel to make it sound like stereo again? Thanks for your help. I've attached a screen shot so you can see what I'm dealing with.
Attachments
Static on 1 channel issue.JPG
Static on 1 channel issue.JPG (75.6 KiB) Viewed 535 times
EmilyCCO
 
Posts: 1
Joined: Mon Jun 12, 2017 9:43 pm
Operating System: Windows 7

Re: Removing static from one mono channel of a stereo record

Permanent link to this post Posted by steve » Mon Jun 12, 2017 11:06 pm

It looks to me like data corruption. Possibly due to the flash media failing?

The left channel shows severe damage, so I think the best thing you can do is to delete that channel and use the (good) right channel as a mono recording. A mono track will play through both speakers.

From the track dropdown menu, select "Split Stereo to Mono", then delete the bad track by clicking on the [X] in the top left corner.
See here for more info about splitting and joining tracks: http://manual.audacityteam.org/man/spli ... racks.html
9/10 questions are answered in the FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ)
steve
Site Admin
 
Posts: 44458
Joined: Sat Dec 01, 2007 11:43 am
Operating System: Linux *buntu


Return to Podcasting with Audacity



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests