First application of effect is being unnecessarily delayed

Feedback and Reviews for Audacity 2.x

This board is ONLY for general feedback and discussion about Audacity 2.X.

If you require help, or think you have found a "bug", please post on the forum board relevant to your operating system.
Windows
Mac OS X
GNU/Linux and Unix-like

First application of effect is being unnecessarily delayed

Permanent link to this post Posted by Trebor » Wed Dec 07, 2016 1:53 am

Audacity 2.1.2 on Windows Vista.

Animation shows two applications of same equalization:
the second application, via "Ctrl"+"R", (at 14.17 seconds), only takes 1/24th of the time of the first application :?

#1 The equalization window takes 3.2 seconds to appear after being selected from effect menu, (too slow).
#2 The first application of this equalization takes 4.3 seconds to render, (way too slow).
#3 The second application of same equalization, via "Ctrl"+"R", (at 14.17), takes 0.18 seconds , (that's more like it).

There should not be an ~24x difference in the time taken to apply the same equalization to the same track.
Something is slowing down the first application of the effect,
(the time taken for the effect selected from the menu to appear is also too slow).

Animation (with timer) to illustrate delay problem.gif
click on this image to see animation in its entirety (i.e. to see the on-screen timer).
Animation (with timer) to illustrate delay problem.gif (1.07 MiB) Viewed 621 times
Last edited by Trebor on Wed Dec 07, 2016 2:12 am, edited 3 times in total.
Trebor
 
Posts: 3526
Joined: Sat Dec 27, 2008 5:22 pm
Operating System: Windows Vista

Re: First application of effect is being unnecessarily delay

Permanent link to this post Posted by steve » Wed Dec 07, 2016 1:57 am

Does this only occur when the track spectrogram view is selected?
9/10 questions are answered in the FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ)
steve
Senior Forum Staff
 
Posts: 43628
Joined: Sat Dec 01, 2007 11:43 am
Operating System: Linux Debian

Re: First application of effect is being unnecessarily delay

Permanent link to this post Posted by Trebor » Wed Dec 07, 2016 2:01 am

steve wrote:Does this only occur when the track spectrogram view is selected?

No, it happens on waveform display too.
I just used spectrogram display because it is better at showing that the equalization had changed.

If this problem is specific to the Vista version of Windows just forget about it : Vista is only ~1% of current Windows users.
Trebor
 
Posts: 3526
Joined: Sat Dec 27, 2008 5:22 pm
Operating System: Windows Vista

Re: First application of effect is being unnecessarily delay

Permanent link to this post Posted by Trebor » Wed Dec 07, 2016 2:35 am

That selections from the effect-menu are taking about 3 seconds too long to appear may be a clue : the delay could be in the GUI ...
When using "Ctrl"+"R" there is no change in the GUI, and there is no delay in the effect being applied.
Trebor
 
Posts: 3526
Joined: Sat Dec 27, 2008 5:22 pm
Operating System: Windows Vista

Re: First application of effect is being unnecessarily delay

Permanent link to this post Posted by Gale Andrews » Wed Dec 07, 2016 10:06 pm

So this happens with all effects you tried?

Did 2.1.2 always do this and 2.1.1 does not? Or has the problem only just started in 2.1.2?


Gale
________________________________________FOR INSTANT HELP: (Click on Link below)
* * * * * Tips * * * * * Tutorials * * * * * Quick Start Guide * * * * * Audacity Manual
Gale Andrews
Quality Assurance
 
Posts: 25987
Joined: Fri Jul 27, 2007 12:02 am
Operating System: Windows 10

Re: First application of effect is being unnecessarily delay

Permanent link to this post Posted by Trebor » Thu Dec 08, 2016 12:11 am

Gale Andrews wrote:So this happens with all effects you tried?

Now you mention it, the delays* are only in Audacity's native equalizer.
[* plural: a ~3 second delay for the equalizer window to appear once selected from the menu,
& similar delay before equalization is applied ].

Gale Andrews wrote: Did 2.1.2 always do this and 2.1.1 does not? Or has the problem only just started in 2.1.2?

Sorry I can't remember when this delay first appeared. When equalizing a long track, a 3 second delay could go unnoticed.

I usually use VST plugin effects in Audacity, they all take 1-2 seconds to appear after being selected from the effect menu.
So that the native equalizer, (which I rarely use), was taking 3 seconds to appear wasn't too conspicuous in that context.

Only when using "Ctrl"+"R" to repeat the native equalizer did it become apparent that something was amiss.
Trebor
 
Posts: 3526
Joined: Sat Dec 27, 2008 5:22 pm
Operating System: Windows Vista

Re: First application of effect is being unnecessarily delay

Permanent link to this post Posted by steve » Thu Dec 08, 2016 9:59 am

Trebor wrote:Now you mention it, the delays* are only in Audacity's native equalizer.

That's a relief.
The Equalization effect needs a substantial rewrite, so this should not be a problem after that has been done.
9/10 questions are answered in the FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ)
steve
Senior Forum Staff
 
Posts: 43628
Joined: Sat Dec 01, 2007 11:43 am
Operating System: Linux Debian

Re: First application of effect is being unnecessarily delay

Permanent link to this post Posted by Trebor » Fri Dec 23, 2016 3:38 pm

I just tried "Audacity 2.1.3-alpha-Dec 17 2016"
That also has the same equalizer delay problems.
Trebor
 
Posts: 3526
Joined: Sat Dec 27, 2008 5:22 pm
Operating System: Windows Vista


Return to Audacity 2.x Feedback and Reviews



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests