Configuring RPi with IQaudIO DAC+ to work with Audacity

Help for Audacity 2.x.x on GNU/Linux.

ImageThis forum is for Audacity 2.x.x on GNU/Linux and Unix-like operating systems.
Please state which version of Linux you are using, the exact three-section version number of Audacity from Help > About Audacity... and whether you installed your distribution's release or daily version of Audacity or compiled Audacity from source code.

Audacity 1.2.x and 1.3.x are obsolete and no longer supported. If you still have those versions, please upgrade at https://www.audacityteam.org/download/.
The old forums for those versions are now closed, but you can still read the archives of the 1.2.x and 1.3.x forums.

Configuring RPi with IQaudIO DAC+ to work with Audacity

Permanent link to this post Posted by Budgie2 » Tue Aug 22, 2017 4:56 pm

I am running Raspbian (Jesse) on RPi3 with an IQaudIO DAC+ sound card. I am using Mplayer with upmpdcli front end and controlling with BubbleDS control app from phone.
This setup works very well and plays music served from NAS by minimserver.
I now need to edit some of my sound files and would like to do this on the RPi suing Audacity.
I have installed Audacity from repo site but it will not run correctly, I think because of the way I have alsa set up but seek help here as I am well out of my comfort zone.
When Audacity opens I get a reduced screen rather than the normal opening screen I get a screen with a "Backtrace" button. If I open this I get the following lines under a heading Function Prototype:-

1 AudioIO::getPlayDevIndex(wxString)
2 AudioIO::HandleDeviceChange()
3 AudioIO::AudioIO()
4 InitAudioIO()
5 AudacityApp::OnInit()
6 wxEntry(int&, wchar_t**)
7 main
8 __libc_start_main

Please could somebody advise how I should proceed.
Budgie2
Budgie2
 
Posts: 3
Joined: Tue Aug 22, 2017 4:34 pm
Operating System: Linux Debian

Re: Configuring RPi with IQaudIO DAC+ to work with Audacity

Permanent link to this post Posted by steve » Tue Aug 22, 2017 5:44 pm

We don't officially support Raspbian, but I'll try to help if I can ;)

Budgie2 wrote:When Audacity opens I get a reduced screen rather than the normal opening screen I get a screen with a "Backtrace" button.

Sounds like Audacity has hit an "Assert", which means, something has happened that should never happen, or, something has not happened that should always happen. Either way, it is effectively a "crash".

Budgie2 wrote:1 AudioIO::getPlayDevIndex(wxString)
2 AudioIO::HandleDeviceChange()
3 AudioIO::AudioIO()
4 InitAudioIO()
5 AudacityApp::OnInit()
6 wxEntry(int&, wchar_t**)
7 main
8 __libc_start_main

Is that the full text? If not, can you post the full text?
9/10 questions are answered in the FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ)
steve
Site Admin
 
Posts: 44458
Joined: Sat Dec 01, 2007 11:43 am
Operating System: Linux *buntu

Re: Configuring RPi with IQaudIO DAC+ to work with Audacity

Permanent link to this post Posted by Budgie2 » Tue Aug 22, 2017 6:06 pm

steve wrote:We don't officially support Raspbian, but I'll try to help if I can ;)

Budgie2 wrote:When Audacity opens I get a reduced screen rather than the normal opening screen I get a screen with a "Backtrace" button.

Sounds like Audacity has hit an "Assert", which means, something has happened that should never happen, or, something has not happened that should always happen. Either way, it is effectively a "crash".

Budgie2 wrote:1 AudioIO::getPlayDevIndex(wxString)
2 AudioIO::HandleDeviceChange()
3 AudioIO::AudioIO()
4 InitAudioIO()
5 AudacityApp::OnInit()
6 wxEntry(int&, wchar_t**)
7 main
8 __libc_start_main

Is that the full text? If not, can you post the full text?


Hi Steve,
That is all there was. If there are log files anywhere I could send them, just not sure where to look.
Many thanks for the reply.
Budgie2
Budgie2
 
Posts: 3
Joined: Tue Aug 22, 2017 4:34 pm
Operating System: Linux Debian

Re: Configuring RPi with IQaudIO DAC+ to work with Audacity

Permanent link to this post Posted by steve » Tue Aug 22, 2017 11:56 pm

That's a rather minimalist backtrace. It doesn't give much to go on.
It looks like Audacity can't initialize your audio device.

Have you tried running Audacity without the IQaudIO DAC+ with vanilla Raspbian?
9/10 questions are answered in the FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ)
steve
Site Admin
 
Posts: 44458
Joined: Sat Dec 01, 2007 11:43 am
Operating System: Linux *buntu

Re: Configuring RPi with IQaudIO DAC+ to work with Audacity

Permanent link to this post Posted by Budgie2 » Wed Aug 23, 2017 7:23 am

steve wrote:That's a rather minimalist backtrace. It doesn't give much to go on.
It looks like Audacity can't initialize your audio device.

Have you tried running Audacity without the IQaudIO DAC+ with vanilla Raspbian?


Hi Steve,
Not yet. I think I may need to tell Audacity where to find the audio device but am going to pause this thread as I may have other problem which is preventing Audacity or anything else from working. In short I have now lost all sound! Time flies when you are having fun. Will get back to you when I have basic system up and running again. Many thanks once more,
Budgie2
Budgie2
 
Posts: 3
Joined: Tue Aug 22, 2017 4:34 pm
Operating System: Linux Debian


Return to GNU/Linux and Unix-like



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests