How do I record a discord call?

Help for Audacity 2.x.x on Mac OS X.

ImageThis forum is for Audacity 2.x.x on Mac OS X 10.4 and later.
Please state which version of macOS you are using,
and the exact three-section version of Audacity from "Audacity menu > About Audacity".


Audacity 1.2.x and 1.3.x are obsolete and no longer supported. If you still have those versions, please upgrade at https://www.audacityteam.org/download/.
The old forums for those versions are now closed, but you can still read the archives of the 1.2.x and 1.3.x forums.

How do I record a discord call?

Permanent link to this post Posted by Vaahari » Mon Feb 05, 2018 7:44 pm

I want to try recording myself on a discord call, and I want Audacity to record me, and my friend that is in the call. I've followed the steps so far from this tutorial, but I haven't been able to find the 'channel drop down'.

https://www.addictivetips.com/mac-os/re ... ality-mac/

Im at the 'start recording' from the tutorial. That's where I am, and I'm trying to select the amount of channels I can record. I just can't find the Dropdown button beside 'Aggregate system' that shows how much channels you can record.

I have a Mac Sierra. OS
Vaahari
 
Posts: 2
Joined: Mon Feb 05, 2018 7:38 pm
Operating System: OS X 10.11 El Capitan or later (macOS)

Re: How do I record a discord call?

Permanent link to this post Posted by billw58 » Mon Feb 05, 2018 9:03 pm

That tutorial shows an older version of Audacity.

The Device Toolbar now looks like this, and the recording channels dropdown menu is the third item from the left, as illustrated in the graphic near the top of that page.

-- Bill
billw58
Forum Staff
 
Posts: 3653
Joined: Wed Aug 12, 2009 2:10 am
Location: Waterloo, Ontario
Operating System: OS X 10.11 El Capitan or later (macOS)

Re: How do I record a discord call?

Permanent link to this post Posted by Vaahari » Wed Feb 07, 2018 3:04 am

https://imgur.com/a/MXWdJ

This is what it looks like for me right now. So what do I set it to so that it records my voice and audio playing from a call like Skype or discord? I'm just a bit confused since I don't know what to set it too so that it records both our audio.
Vaahari
 
Posts: 2
Joined: Mon Feb 05, 2018 7:38 pm
Operating System: OS X 10.11 El Capitan or later (macOS)

Re: How do I record a discord call?

Permanent link to this post Posted by billw58 » Wed Feb 07, 2018 4:27 pm

What you've selected should work. Your Aggregate device is 4 in / 2 out, so the setting of "2 (stereo)" is correct. This should mix the microphone and Soundflower.

There are other problems with that tutorial.
1) The sample rate for the Logitech microphone and Soundflower should be set to the same value, preferably 44100 Hz, in Audio MIDI Setup Aggregate Device
2) It shows different setting in Device Preferences and Device Toolbar. The Device toolbar illustration is correct.
3) The tutorial is for Skype, not discord.

I have no experience doing what you're trying to do. Perhaps someone else reading this thread who has tried this, could jump in.

-- Bill
billw58
Forum Staff
 
Posts: 3653
Joined: Wed Aug 12, 2009 2:10 am
Location: Waterloo, Ontario
Operating System: OS X 10.11 El Capitan or later (macOS)

Re: How do I record a discord call?

Permanent link to this post Posted by kozikowski » Wed Feb 07, 2018 8:32 pm

There is no recommended process for recording both sides of a chat program on one computer.

Anybody can record their own microphone because that's a service of their own local computer. But the far side voice is a service of Skype or other communications program, and they don't play well with others to quote a grade school report card.

You can totally do it using a Chat computer and separate recorder. I did it with a new and much older computer and a small mixer in the middle.

You can also do it by having each party in your show record their own microphone and send you the WAV sound files (Drop Box??) to mix into the final show. That one is a little like marching cats, but it does work.

A recent forum message was the poster child for not doing everything on one computer. "I've been recording everything on my machine for over a year and now, suddenly, it stopped working."

Yes. That's correct. That may have been a background software update. Post back when you figure out what the new method is.

Koz
kozikowski
Forum Staff
 
Posts: 39173
Joined: Thu Aug 02, 2007 5:57 pm
Location: Los Angeles
Operating System: OS X 10.9 Mavericks

Re: How do I record a discord call?

Permanent link to this post Posted by kozikowski » Wed Feb 07, 2018 8:41 pm

I make them sound evil incarnate, but the problem is pretty ordinary.

The only way chat programs can maintain echo-free, stable sound between multiple people many time zones apart is to get a white-knuckle death grip on the sound services inside each computer. Part of that death grip is prevent you from mucking with it.

Koz
kozikowski
Forum Staff
 
Posts: 39173
Joined: Thu Aug 02, 2007 5:57 pm
Location: Los Angeles
Operating System: OS X 10.9 Mavericks

Re: How do I record a discord call?

Permanent link to this post Posted by cyrano » Wed Feb 07, 2018 11:22 pm

IMHO, there's no need for these programs to have a death-grip on the audio path. A program like OBS (Open Broadcast Studio) is completely open to all audio and video sources, yet it is far more complex than Skype or Discord.

One side will defend their grip with the need for confidentiality. The other side uses tech as an argument. Both are just plain lazy and perhaps not to be trusted.

Hardware exists that solves the problem. It's not cheap, tho. From around 200$ up. I see corporate AV centers use these a lot with Skype for business. And it should work with any other VOIP provider. If that's out of reach, Koz's two computer approach is the only thing that works consistently. And it's more flexible too.

You have to take into account that Soundflower is old and hardly supported. I wouldn't expect it to work flawlessly, especially on High Sierra. And Jack for OSX is even more buggy. Newer audio routers exist, from Rogue Amoeba, for instance, but they are not free. Audi Hijack, fi is 59$, Loopback is 99$.
cyrano
 
Posts: 1292
Joined: Fri Apr 17, 2015 11:54 pm
Operating System: OS X 10.9 Mavericks


Return to Mac OS X



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests