Tascam US-2000, need help with Audacity

Did you buy a new mixer? Do you need advice? Post here.

If you require help using Audacity, please post on the forum board relevant to your operating system:
Windows
Mac OS X
GNU/Linux and Unix-like

Tascam US-2000, need help with Audacity

Permanent link to this post Posted by GaragemRecords » Sun Jan 10, 2010 2:00 pm

Hello everyone!

Me and my friends have been recording with Audacity for some time, with a borrowed usb mixer and all, and we got great results, but we wanted to upgrade and get something for ourselves, so we bought a Tascam US-2000 interface.

But the problem now is that we can't record more than channels 1 & 2 (as paired stereo channels) on Audacity... Is it possible to get Audacity to "hear" more channels than just 1& 2?

We don't mind having the 16 channels recorded into 1 mono track on Audacity, we just want the sound we are making to be recorded on Audacity, one way or the other. We don't need to have every channel recorded into a separate track.

Also, we don't wanna have to use Cubase LE4 that came bundled with the Tascam...

Can anyone help us with this? We are even considering returning the Tascam if we can't get it to work with Audacity, but we only have 28 days left to return it...

Thanks in advance!
GaragemRecords
 
Posts: 2
Joined: Sun Jan 10, 2010 1:47 pm

Re: Tascam US-2000, need help with Audacity

Permanent link to this post Posted by steve » Sun Jan 10, 2010 8:31 pm

I don't have a US-2000 so this is just a general guideline.

Upgrade to Audacity 1.3.11 from here: http://wiki.audacityteam.org/index.php? ... tly_Builds

Connect the Tascam and switch it on.
Open Audacity and go to Edit menu > Preferences > Devices
Look in the Recording Device setting and look to see if there is an option for "multi" or something similar.
If there is, select it and set the number of channels to 16.

If there is no "multi" option, look for any other option that may relate to the Tascam and set the number of channels to 2 (stereo) and try recording with just inputs 1 and 2.

Any success so far?
9/10 questions are answered in the FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ)
steve
Senior Forum Staff
 
Posts: 35518
Joined: Sat Dec 01, 2007 11:43 am

Re: Tascam US-2000, need help with Audacity

Permanent link to this post Posted by GaragemRecords » Mon Jan 11, 2010 1:38 am

There's no more options besides "1 (Mono)" and "2 (Stereo)"...

But I've been researching a bit. We've been using, under Devices, Interface, Host, the MME driver, and from what I've read, it doesnt suppot multichannel recording. Should we try selecting Windows DirectSound?
GaragemRecords
 
Posts: 2
Joined: Sun Jan 10, 2010 1:47 pm

Re: Tascam US-2000, need help with Audacity

Permanent link to this post Posted by steve » Mon Jan 11, 2010 2:39 am

GaragemRecords wrote:Should we try selecting Windows DirectSound?

Yes.
9/10 questions are answered in the FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ)
steve
Senior Forum Staff
 
Posts: 35518
Joined: Sat Dec 01, 2007 11:43 am

Re: Tascam US-2000, need help with Audacity

Permanent link to this post Posted by warrensmith » Wed Jul 27, 2011 5:28 am

I am having problems with getting the US-2000 to show more than 2 channels in audacity. With Cubebase I see all 16.

Environment is - Vista business edition.
Drivers and firmware for the US-2000 - Firmware - 1.01 / Drivers - 2.00. Latest version.
Windows Direct Sound is selected as host.

Only seeing 2 channels.

I have it also running on an old XP machine - and I see all 16 channels and working fine.

What am I doing wrong ?

Thanks
warrensmith
 
Posts: 1
Joined: Wed Jul 27, 2011 5:18 am


Return to Recording Equipment



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests