"Error while opening sound device"

This section is now closed.

Audacity 1.2.x is now obsolete. Please use the current Audacity 2.0.x version.

The final version of Audacity for Windows 98/ME is the legacy 2.0.0 version.

"Error while opening sound device"

Permanent link to this post Posted by whoareyou » Wed Aug 24, 2011 10:35 am

Hi.

I used to be able to use Audacity fine, but after a while away, iv returned to find this message :

Error while opening sound device. Please check the input device settings and the project sample rate


Im basically trying to record from a stream.

This is my Audio Device Info:

==============================
Default capture device number: -1
Default playback device number: 1
==============================
Device ID: 0
Device name: Microsoft Sound Mapper - Output
Host name: MME
Input channels: 0
Output channels: 2
Low Input Latency: 0.200000
Low Output Latency: 0.200000
High Input Latency: 0.400000
High Output Latency: 0.400000
Supported Rates:
8000
9600
11025
12000
15000
16000
22050
24000
32000
44100
48000
88200
96000
192000
==============================
Device ID: 1
Device name: Speakers (High Definition Audio
Host name: MME
Input channels: 0
Output channels: 2
Low Input Latency: 0.200000
Low Output Latency: 0.200000
High Input Latency: 0.400000
High Output Latency: 0.400000
Supported Rates:
8000
9600
11025
12000
15000
16000
22050
24000
32000
44100
48000
88200
96000
192000
==============================
Device ID: 2
Device name: Primary Sound Driver
Host name: MME
Input channels: 0
Output channels: 2
Low Input Latency: 0.000000
Low Output Latency: 0.000000
High Input Latency: 0.000000
High Output Latency: 0.000000
Supported Rates:
8000
9600
11025
12000
15000
16000
22050
24000
32000
44100
48000
88200
96000
192000
==============================
Device ID: 3
Device name: Speakers (High Definition Audio Device)
Host name: MME
Input channels: 0
Output channels: 2
Low Input Latency: 0.000000
Low Output Latency: 0.000000
High Input Latency: 0.000000
High Output Latency: 0.000000
Supported Rates:
8000
9600
11025
12000
15000
16000
22050
24000
32000
44100
48000
88200
96000
192000
==============================
No capture device found.
Selected playback device: 1 - Speakers (High Definition Audio
Cannot check mutual sample rates without both devices.


Any help would be gratefully appreciated..

Thanks

Whoareyou
whoareyou
 
Posts: 1
Joined: Wed Aug 24, 2011 10:31 am

Re: "Error while opening sound device"

Permanent link to this post Posted by steve » Wed Aug 24, 2011 12:41 pm

Are you really using Audacity 1.2.x (you've posted in the 1.2.x forum)

If you are Vista or Win 7, it looks like you need to enable the recording source (in this case "stereo mix") in the Windows Control panel.
Audacity cannot see any recording inputs (hence the error) which is probably because Windows has disabled them all.

See here for how to (re)enable them: http://wiki.audacityteam.org/wiki/Mixer ... trol_Panel
9/10 questions are answered in the FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ)
steve
Senior Forum Staff
 
Posts: 34007
Joined: Sat Dec 01, 2007 11:43 am


Return to Windows



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests